LUKÁŠ VRÁNA VÁS NAUČÍ, JAK SPRÁVNĚ JÍST A ZDRAVĚ ŽÍT...

LUKÁŠ VRÁNA VÁS NAUČÍ, JAK SPRÁVNĚ JÍST A ZDRAVĚ ŽÍT...
Máte svůj životní styl, který vám vyhovuje. Přesto doporučujeme náhled do budoucnosti, při kterém uplatníte všechny své představy, limity. Samozřejmě se stane, že nemusíte být spokojeni sami se sebou, z toho, jak se cítíte, jaké máte sportovní výkony, co chcete, po čem toužíte. Říká se, že změna je život a život je změna. Jsme přesvědčení o tom, že v životě jsou nejdůležitější dvě hodnoty – zdraví a spokojenost. Obojí jdou ruku v ruce a my bychom vám chtěli zdravou sportovní výživu přiblížit v kurzu Lukáše Vaňka - Sportovní výživa pro výkony a pevné zdraví.


Měsíční e-learningový kurz zakončený dvoudenním školením je určený pro všechny, kteří si chtějí udělat jasno nejen ve sportovní výživě, ale také ve zdravém a racionálním stravování. Na tomto kurzu se seznámíte se základy zdravého stravování, návrhy suplementace a se specifiky pro sportovní výživu. Projdeme si možné diagnostické metody, naučíme se krátkodobé manipulace a zvyšování výkonnosti se zaměřením na výkonnostní sport a  freediving. Kurz povede zkušený lektor a výživový poradce Ing. Lukáš Vrána. Lukáš spolupracuje například s Marianem Jelínkem, Vavřincem Hradílkem a dalšími vrcholovými sportovci.
Lukáš pracuje jako hlavní lektor a poradce pro výživu, je vedoucím projektu Fitsite.cz K výživě ho přivedla cesta postupně přes sport, kterému jsem se věnoval na závodní úrovni do 24 let (bojové sporty). Výživu považuje za jeden z hlavních pilířů zdravého životního stylu spolu s fyzickou aktivitou a správným myšlením. Vzhledem k tomu, že řadu let působil v managementu developerských a konzultačních společností, ví, že správně nastavený životní styl má nezanedbatelný vliv i na psychiku a celkovou výkonnost člověka.
V průběhu své praxe měl Lukáš možnost pracovat s řadou vrcholových sportovců včetně některých olympioniků (atletika, fotbal, hokej,...) a spolupracovat také, s řadou odborníků z příbuzných oborů. Dlouhodobě spolupracuje s Marianem Jelínkem (přední osobnost v oblasti koučingu, trenér hokejové reprezentace, bývalý osobní trenér Jaromíra Jágra). Veškeré jeho poznatky má ověřené praxí.

Trochu jsme ho před kurzem vyzpovídali :)
Zdravá výživa je v poslední době velmi moderní a populární? Těší tě to nebo v tom vidíš pouze marketing?
Popravdě řečeno mě to těší. Když se dívám zpátky, je pomalu vidět, že se řada lidí o výživu zajímá čím dál více. Na druhou stranu, ale přibývá i počet lidí s nadváhou a obezitou, roste dokonce i dětská obezita.

Jaký je podle tebe první krok ke změně a správnému přístupu ke zdravé výživě, ať už u sportovce nebo v normálním životě?
Je to jako všude jinde, kde chce člověk uspět, je to opravdu chtít a vystoupit ze zóny pohodlí. Změnit návyky je vždy těžké a bez toho, aby měl člověk jasně daný cíl a důvod, proč to udělat, je změna velmi obtížná a řada lidí to vzdá.

Jaká je tvoje základní rada pro správnou výživu?
Naučit se orientovat v potravinách a jejich složení. Pokud si kdokoliv osvojí základní znalosti,  není samotný návrh jídelníčku zase tak obtížný. Jako výživový poradce musím znát postupy pro celou řadu sportů, problematiku chorob, biochemii vstřebávání látek a řadu dalších informací, které mi umožňují sestavovat plány pro klienty. Pokud si člověk osvojí informace, které se týkají jen jeho konkrétního sportu a aktuálního zdravotního stavu, je situace mnohem jednodušší a je schopen si základní plán sestavit sám. A to je cílem tohoto kurzu.

Co přesně znamená pojem sportovní výživa ve zkratce?
Sportovní výživa se příliš neliší od normálního racionálního stravování. Přesto zde existuje řada specifik, které je vhodné dodržovat. Nelze se vyhnout ani otázce suplementace, která má ve sportovní výživě také svoje místo. Neexistuje univerzální návod, každá sportovní aktivita vyžaduje mírně odlišný přístup, to, co je vhodným postupem v jedné disciplíně, může být v jiné naprosto nevhodné.

Co je podle tebe rozdílné při přípravě jídelníčku pro freedivery a ostatní sportovce?
Všude jinde se snažíme zajistit energii, sportovce nabudit, použít i podpůrné látky. Freediving vyžaduje spíše lehčí stravu, kterou není obtížné strávit. Co se týká energie ze stravy, je zde spíše snaha o zpomalení metabolismu. V oblasti suplementace se také uplatňují jiné skupiny doplňků, více se řeší i otázka odbourání volných radikálů (konkrétně ROS) po bloodshift (freediveři toto standardně řeší mixem limet/citronů do vody s cukrem, ale jde to lépe).

Pro freediving je zpomalení metabolismu důležité? Jak v praxi  může správná strava pomoci?
Zde bude rozdíl v disciplínách. U statiky se zdá být zpomalení na místě, u dynamických disciplín bych rád do budoucna provedl testy se skupinou freediverů, zkusil na nich několik postupů a zjišťoval, jak který ovlivní konkrétní typ výkonu. Pomocí stravy jsme schopni metabolismus zpomalit, můžeme ale také ovlivňovat hladinu glykogenu, můžeme řešit navýšení množství antioxidantů v organismu (příjem standardizovat např. pomocí metody ORAC) atd...

Dá se sportovní trénink na vrcholové úrovni zvládnout bez doplňků výživy?
Praxe hovoří jasně - lze to. Ale také jsem zaznamenal případy, kdy po úpravě stravy a návrhu suplementace došlo k navýšení výkonnosti, což se projevilo hned několika osobními rekordy v průběhu roku. Je nutné si uvědomit, že doplňky jsou od slova doplnit - pakliže je příjem konkrétních látek zajištěn stravou, nemusíme jejich příjem navyšovat. Lze ale udělat příslušné analýzy jednotlivých prvků v organismu a zjistit tak, jak na tom daný jedinec opravdu je a zda jsou hladiny jednotlivých prvků v normovém rozpětí. Na základě takovéto analýzy lze pak lépe stanovit spektrum látek, které jsou v organismu v deficitu.

Proč bys doporučil kurz sportovní výživy freediverům, kteří mají závodní ambice?
Výkon jedince záleží na několika faktorech - 1. fyzické aktivitě (trénink), 2. psychika + mysl (motivace, cíl, vytrvalost, ale i vnitřní síla) a za třetí na vnějších vlivech, kam řadíme stravu a suplementaci. Několik let spolupracuji s Marianem Jelínkem a na jeho práci vidím, že se snaží u svých svěřenců obsáhnout všechny tyto oblasti. Kurz bych doporučil z důvodu, že se zde bude řešit oblast výživy a suplementace. Každá rovina stojí minimálně na třech bodech, a pokud nebudeme pracovat na všech výše jmenovaných pilířích, nebude náš výkon postaven na pevných základech.

Proč bys doporučil kurz sportovní výživy těm, co nemají velké sportovní ambice, ale chtějí se jen udržet v kondici?
Strava ovlivňuje celkové fungování našeho organismu. Tento kurz není zaměřen čistě na profesionály. Na přednáškách, kde se zabývám touto problematikou, tvoří většinu nadšení amatéři a lidé, kteří sport dělají prostě pro radost.

Dodržujete zdravou stravu na 100%?
Kéž by :), občas si dopřeji i něco méně zdravého. Přesto mi moje profese umožňuje připravovat si pokrmy doma a často zařazuji vegetariánské nebo veganské pokrmy.

Čemu se konkrétně věnujete jako výživový poradce?
Spektrum mých činností je poměrně široké - mám vlastní kurzy, kde školím nové výživové poradce (akreditace MŠMT), před Vánocemi jsme spustili první online kurz, provádím konzultace a plány včetně vrcholových sportovců (i některé známější tváře), a v současnosti jsem s partnery spustil program zdravého stravování na míru (žádné diety, ale strava, která je schopna pokrýt i několikahodinový dvoufázový trénink denně). Do toho se snažíme ještě natáčet videa, která jsou veřejně dostupná.

Co Ty a freediving?
Přiznám se, že jsem doposud neabsolvoval žádný kurz. Řada z vás mě nepochválí, ale freediving dělám několik let jen tak pro zábavu, baví mě jachting a s tím související potápění. V kategorii CWT jsem dosáhl 30m, šlo by to i dále, ale to si nechávám z bezpečnostních důvodů na kurz :)